Door jou blijf ik beter in balans

Door jou blijf ik beter in balans

Wat we (samen) doen

Wat we (samen) doen

Door zelf met je hond en je leven aan de slag te gaan, maak je een leerproces door met tegenslagen en succesmomenten. Je leert in oplossingen denken, want als je hond een taak niet op de ene manier aanleert, ga je aan de slag met een andere manier.

Je bent direct verantwoordelijk voor het welzijn van je hond. Om dit aan te kunnen leer je voor jezelf te zorgen en structuur aan te brengen in je leven. Alleen dan kun je je hond alles geven. Met deze actieve houding leer je ook de verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen groei en/of herstel. Samen met je hond ga je uitdagingen aan, in plaats van uit de weg. Toch bewaak je juist wel je eigen grenzen, want je hond weet deze feilloos aan te geven!

Je assistentiehond wordt een maatje voor het leven, die eenzaamheid bestrijdt en je helpt bij het leggen van sociale contacten. Samen is de wereld veiliger! Destructief gedrag kan je met de steun van je hond steeds beter voorkomen en je leert gezonder omgaan met gevoelens.

Evaluatiemomenten

Gedurende het traject vinden er regelmatig evaluatiemomenten plaats. Tijdens deze momenten wordt gekeken of je traject nog de juiste koers volgt en kan er eventueel bijgesteld worden. Zo blijf je doelgericht te werk gaan. Een traject bij Stichting Dutch Assistance Dogs is waardevol, maar ook confronterend en intensief. In sommige gevallen blijkt dat een heel traject doorlopen (nog niet) haalbaar is en moeten we besluiten dat het traject (tijdelijk) stopt. Ook dan is het niet voor niets geweest, want je doet iedere training inzichten op. Een andere reden om vroegtijdig te stoppen kan zijn dat je zo gegroeid bent, dat je je hond niet meer als assistentiehond nodig hebt!

“Honden hebben een positieve invloed op de hormoonhuishouding. Ze verlagen het stresshormoon cortisol en verhogen de gelukshormonen oxytocine en endorfine.”

“Honden hebben een positieve invloed op de hormoonhuishouding. Ze verlagen het stresshormoon cortisol en verhogen de gelukshormonen oxytocine en endorfine.”

Creagan, Bauer, Thomley, & Borg, 2015
Friedmann, Katcher, Thomas, Lynch & Messent, 1983

Creagan, Bauer, Thomley, & Borg, 2015
Friedmann, Katcher, Thomas, Lynch & Messent, 1983

Door jou heb ik structuur

Door jou heb ik structuur

Voor wie we het doen

Voor wie we het doen

Stichting Dutch Assistance Dogs is er voor (jong)volwassenen met een autisme spectrum stoornis, eetstoornis en/of (c)PTSS. Ervaar jij andere psychische klachten en denk je ook baat te hebben bij een assistentiehond, vraag dan naar de mogelijkheden.

Het traject dat wij aanbieden is niet alleen een opleidingstraject voor je toekomstige assistentiehond, je gaat ook intensief aan de slag met het maken van andere keuzes en het inzetten van ander gedrag. Dit maakt het een pittig traject.

Je kunt bij ons aankloppen als je merkt dat je ondanks je behandeling en/of begeleiding niet de vooruitgang boekt die je zou willen, maar al wel in staat en bereid bent om met jezelf aan de slag te gaan. Je hebt net iets extra’s nodig om stappen te kunnen zetten en denkt dat (een coachtraject met) een assistentiehond je hierbij kan helpen.

De keuze voor een assistentiehondentraject maak je niet zomaar. Vaak is hier een lange weg aan voorafgegaan. Zo ook bij Anne (27). Lees hier haar persoonlijke verhaal.

De aanwezigheid van een assistentiehond kan het succes van een behandeling vergroten. Het is geen vervanging van een behandeling.

Door jou wordt iedere slechte dag beter

Door jou wordt iedere slechte dag beter

Samen vinden we jouw maatje

Samen vinden we jouw maatje

Met welke hulphond ga je dit avontuur aan? Geen onbelangrijke keuze! Omdat het karakter van de hond de basis vormt van je hele traject, helpen wij je graag bij deze keuze. Wil je starten met een traject binnen Stichting Dutch Assistance Dogs? Wacht dan even met het aanschaffen van een hond.

Als tijdens het pre-traject blijkt dat je klaar bent voor de volgende fase, dan kijken we naar wat jij nodig hebt en vertalen we dit naar de eigenschappen die wij zoeken in een hond. Natuurlijk nemen we daarin jouw wensen en voorkeuren mee. Hieruit volgt de keuze voor een bepaald type hond (en eventueel ras). We gaan op zoek naar een verantwoordelijke fokker of betrouwbare stichting voor de aanschaf van je hond. De pup of jonge hond ondergaat een (puppy)test om te kijken of we te maken hebben met een potentieel goede assistentiehond. Daarnaast kijken we of het karakter een goede match is bij jou als toekomstig baasje. Mocht alles kloppen en er blijkt ook nog een klik tussen jullie te zijn, dan is jouw assistentiehond in spé gevonden!

Eigen hond opleiden

Heb je zelf al een hond die je graag wilt opleiden? In sommige gevallen is dat mogelijk. Houd er rekening mee dat ook jouw hond eerst getest wordt op geschiktheid. We willen voorkomen dat je een intensief traject aangaat en de taak uiteindelijk niet blijkt te passen bij je hond. Ook mag je hond niet te oud zijn, omdat het aantal ‘werkende jaren’ dan te beperkt is. We gaan uit van een maximum leeftijd van 5 jaar. Verder werken niet met rassen die in 2017 door het ministerie zijn aangewezen als ‘hoogrisicorassen‘, ondanks dat deze lijst niet meer door het ministerie wordt gebruikt. We vinden het risico op ernstige schade te groot als er toch een incident plaatsvindt en willen tevens voorkomen dat onze assistentiehonden mensen afschrikken. Om het eerlijk te houden voor iedereen die zich aanmeldt, kunnen wij je helaas geen voorrang geven om zo snel mogelijk met de opleiding van je hond te starten.

Door jou geloof ik weer in mijn eigen kracht

Door jou geloof ik weer in mijn eigen kracht

De opleiding

De opleiding

De opleiding bestaat uit het..

Het traject start al voordat jouw hond er is. Je maakt kennis met de coach die jou gedurende het traject zal begeleiden. Ook ga je aan de slag met een trainingshond. Je doet in deze fase al de nodige (trainings)vaardigheden op en leert over hondentaal. Samen met je coach ga je ontdekken wat je zoekt in een assistentiehond. Als duidelijk is dat jij klaar bent voor dit traject en welk type hond de perfecte match voor jou is, begint de zoektocht naar jouw toekomstige assistentiehond.

In de basisfase leren jij en je hond elkaar beter kennen. Je leert je pup of jonge hond om zich ‘maatschappelijk verantwoord’ te gedragen, zodat hij geen last vormt voor andere mensen en jij hem zonder problemen overal mee naar toe kunt nemen. Je gaat elkaar helpen om spannende situaties het hoofd te bieden. Je leert het gedrag van je hond lezen en wat je hond jou te vertellen heeft. Je zet de eerste stappen om de lessen van je hond om te zetten in daden, die je helpen bij een gezond en prettig leven.

De certificeringsfase is de fase waarin je jouw hond hulphond taken aan gaat leren. Een deel van de taken staat vast en een deel van de taken bepaal je samen met je coach. Dit zijn taken die zijn aangepast op jouw hulpvraag. Je kunt hierbij denken aan het wekken bij nachtmerries, het halen van hulp, het contact maken bij paniek, enzovoorts. Daarnaast leer je steeds meer te luisteren naar je hond. In deze fase is het belangrijk dat je niet alleen weet wat je hond je vertelt, maar dat je er ook op in kunt spelen door het maken van gezonde keuzes. Samen met je hond ga je de uitdagingen van het dagelijks leven niet (meer) uit de weg. Wanneer je een echt team vormt met je hond, ben je klaar voor de certificeringstest!

Ook als gecertificeerd hulphondteam kun je gebruik blijven maken van onze ondersteuning. Je bent welkom op gezamenlijke uitjes, kunt je coach om hulp vragen wanneer nodig en kunt trainingen inplannen als je ergens nog onzeker over bent of je situatie is veranderd. Ook vindt er jaarlijks een hercertificering-test plaatst om te kijken of alles nog naar wens verloopt.

Training

Samen met je coach spreek je een datum, tijd en locatie af voor jullie training. De locatie kan bij jou thuis zijn, op één van onze vaste trainingslocaties of op een openbare locatie in de buurt van jou of je coach. De tijdsduur van de training is afhankelijk van de inhoud van de training en wat jullie als team op dat moment aankunnen.

De inhoud van de training wordt aangepast aan wat jullie op dat moment nodig hebben en kan daarom iedere keer verschillen.

Om toch een idee te krijgen, volgen hier drie voorbeelden:

Jouw coach komt bij je thuis. Eerst gaan jullie even wat drinken en bespreken jullie hoe de afgelopen week is verlopen. Je benoemt de successen die jullie geboekt hebben. Ook ben je tegen wat dingen aangelopen en samen met je coach bedenk je hoe je dit een volgende keer wilt aanpakken.

Daarna gaan jullie een stukje wandelen. Tijdens het wandelen oefen je onder andere het netjes meelopen, het negeren van andere honden en het wachten bij de stoeprand. Je coach geeft tips en wijst je op de dingen die goed gaan. Op een veldje waar de hond los mag, komt het ‘hier komen’ en apporteren aan bod. Je hond mag ook even lekker rondsnuffelen. Je bespreekt met je coach hoe het gaat met je spanningslevel en waar je dat aan terugziet bij de hond.

Eenmaal thuisgekomen oefenen jullie nog met het aandoen van het licht, één van de specifieke oefeningen die je jouw hulphond in opleiding wilt aanleren. Zo hoef je in de toekomst niet zelf in het donker uit bed te komen, als je bij moet komen van een nachtmerrie.

Genoeg getraind voor vandaag! Je bespreekt de training nog even na met je coach en jullie spreken af waar je de komende week vooral aan wilt werken.

Jouw coach heeft een trainingslocatie waar jij vandaag naartoe gaat. Daar aangekomen nemen jullie een momentje om wat te drinken en de afgelopen twee weken door te spreken. Binnenkort start je voor het eerst bij een nieuwe dagbesteding. Super spannend, dus je wilt goed voorbereid zijn. Samen met je coach brainstorm je over hoe je dit met behulp van je hond gaat aanpakken.

Daarna is het tijd om op pad te gaan. Jullie gaan naar de supermarkt. Hoewel dit al best goed gaat, wil je vandaag vooral werken aan het negeren van voedsel. Jouw hulphond in opleiding vindt alles nog erg lekker ruiken en wil soms nog wel wat kruimeltjes ‘opruimen’. Jullie lopen dan ook de nodige rondjes over de broodafdeling. Vanzelfsprekend oefenen jullie ook het manoeuvreren tussen de winkelwagens door en leert je hond netjes te wachten, als jij op zoek bent naar een bepaald product. Voor het verlaten van de winkel, geef je het commando ‘zoek uitgang’. Dit commando kan ooit nog weleens van pas komen als de drukte van de winkel je wat te veel wordt.
Je moet nog wat van de drogist hebben, dus jullie grijpen dit moment aan om ook daar nog even te oefenen.

Terug bij de locatie bespreken jullie wat er goed ging en waar nog winst te behalen valt. Je coach geeft tips waar je de komende tijd op kunt gaan letten en jullie maken een nieuwe afspraak voor de volgende training.

Je hebt met je coach op locatie afgesproken: het treinstation. Vooraf hebben jullie al gekeken welke trein jullie willen pakken. Het duurt nog even voor de trein komt, dus je gaat samen met je hulphond (in opleiding) aan de slag met verschillende oefeningen op het station. Je probeert de aandacht van je hond vast te houden, terwijl er een groep jongeren langskomt. Je hond wordt onrustig en inmiddels heb jij al geleerd dat dit betekent dat jouw spanning oploopt. Het is tijd om even een rustig plekje op te zoeken. Je voorkomt hiermee dat je in paniek raakt en je voelt weer meer controle over de situatie.

Zodra de spanning is gezakt oefenen jullie de lift en de trap. Omdat je hond denkt als eerst beneden te moeten zijn, oefenen jullie de trap nog een keer. Hij heeft al snel door dat netjes op jouw tempo meelopen ook loont!

Dan is het tijd om op de trein te stappen. Jullie stappen in en zoeken een rustige plek. Tijdens de treinrit nemen jullie gelijk de afgelopen week door. Kroelend door de vacht van je hulphond (in opleiding) is de rit minder spannend, dan zonder je maatje. Aangekomen op de bestemming laat je je hond uit. Daarna lopen jullie direct weer door naar het juiste perron, want je hebt een retourtje geboekt. Hoewel je weet waar je moet zijn, vraag je het toch na bij een medewerker. Je assistentiehond in opleiding moet leren om rustig te blijven als jij iemand aanspreekt en jij mag ervaren dat je het in je hebt om op een vreemde af te stappen. Nadat ook de terugweg er op zit, halen jullie nog een broodje in de winkel op het station. Terwijl jullie deze op een bankje opeten, maken jullie een afspraak voor de volgende keer. Ook wil je coach nog graag van je weten wat je tijdens deze training geleerd hebt, zodat je deze kennis mee kunt nemen naar huis. De training zit er weer op!

Naslagwerk

Het grootste deel van het leven van jou en je hond vindt buiten de trainingen om plaats! Wanneer je in traject bent bij Stichting Dutch Assistance Dogs kun je met al je vragen bij je coach terecht. Toch is het fijn om een helder overzicht te hebben van waar je allemaal aan moet denken, bij het houden en het opvoeden van je (assistentie)hond. Speciaal hiervoor is het boekje ‘Van pup tot assistentiehond’ en ‘Van huishond tot assistentiehond’ geschreven. Dit boekje ontvang je bij aanvang van jouw traject.

Ik zag het leven niet meer zitten, maar met Sien aan mijn zijde ontdek ik heel voorzichtig dat ik toch een heel leven voor me heb

Ik zag het leven niet meer zitten, maar met Sien aan mijn zijde ontdek ik heel voorzichtig dat ik toch een heel leven voor me heb

Ervaringsverhalen

Ervaringsverhalen

Aika is naast mijn hulphond ook simpelweg mijn allerbeste maatje. Naast de hulphondtaken die zij uitvoert, is het meest waardevolle wat ze me heeft geleerd dat ik er “gewoon” mag zijn. Aika heeft ervoor gezorgd dat ik stil durf te staan, dat ik niet alsmaar door hoef te rennen om de dagen door te komen en dat een moment van écht samen met haar zijn me ook enorm veel rust kan geven.

Ze houdt een gigantische spiegel voor m’n neus, waardoor het contact soms even weg is. Met Aika, maar vooral met mezelf. Pas op het moment dat ik mijn gevoel er eindelijk laat zijn, kan Aika er ook voor mij zijn. En dan is voelen meteen weer een stukje minder eenzaam.

Isaura (18)

Al een lange tijd worstel ik met psychische problemen. Zes jaar geleden kwam dit tot een dieptepunt en ging ik van uitwonende student die goede cijfers haalde en stage liep in het buitenland, naar van de ene op de dag niet meer kunnen. Te lang over mijn grenzen gegaan, constant bezig met het camoufleren van wat later de naam “autisme” kreeg. Het was helaas het begin van een hoop ellende. Heel veel strijd, therapie en tranen verder is het gelukt om mijn studie af te ronden, en daarna zelfs een baan te vinden. Ik was inmiddels weer verhuisd, dit keer naar een hele fijne begeleid wonen locatie. Vanaf hier zou ik mijn leven weer gaan opbouwen, ik was immers hersteld, toch?

Lees hier het hele verhaal van Anne (27) 

Door jou durf ik stappen naar onafhankelijkheid te zetten

Door jou durf ik stappen naar onafhankelijkheid te zetten

Kosten & financiering

Kosten & financiering

We kunnen geen nauwkeurige indicatie geven van de totale kosten van een traject. Ieder traject is maatwerk en dat betekent ook dat het aantal trainingen per traject verschilt. Het ene team is het andere niet! Ook zijn de aanschaf- en verzorgingskosten per hond verschillend. Om toch een richtlijn te geven, kun je ervan uit gaan dat een traject van 2,5 jaar ongeveer € 8000,- gaat kosten. Houd er rekening mee dat dit exclusief de kosten is die voor de (aanschaf van de) hond gemaakt worden.
Klik hier voor onze tarievenlijst voor een gedetailleerd overzicht van de te verwachten kosten:

Stichting Dutch Assistance Dogs helpt je bij het opleiden van je assistentiehond, in combinatie met coaching en begeleiding op het gebied van zelfstandigheid, zelfzorg en participatie. Dit maakt dat het in sommige gevallen mogelijk is om (een deel van) je traject vergoed te krijgen vanuit de Jeugdwet (tot 18 jaar, met mogelijke verlening tot 23 jaar) of vanuit de Wmo. In een heel enkel geval kom je ook in aanmerking voor een vergoeding, als je valt binnen de Wet langdurige zorg. De vergoeding wordt gegeven in de vorm van een persoonsgebonden budget (pgb) of zorg in natura (zin). De meeste indicaties worden op basis van een persoonsgebonden budget aangevraagd. Of je in aanmerking komt voor een vergoeding, hangt helaas nog sterk af van de gemeente waarin je woont. Wanneer je al gebruik maakt van een vergoeding – bijvoorbeeld in het geval van begeleid wonen – is het soms mogelijk om het traject (deels) door middel van onderaannemerschap te laten financieren. Of dit mogelijk is, hangt onder andere af van de organisatie die jou op dat moment hulp biedt.

Stichting Dutch Assistance Dogs werkt met zzp’ers (de trainer/coaches), die een eigen praktijk hebben op het gebied van hond ondersteunende interventies. Wanneer je de aanvraag voor een zorgindicatie indient, doe je dit op de praktijknaam van jouw coach.

DAD biedt de mogelijkheid om je te ondersteunen bij de aanvraag van een indicatie. Kijk voor de kosten op de tarievenlijst.

Zorgverzekeraars vergoeden vaak alleen blindengeleidehonden, ADL-honden en signaalhonden voor mensen met een auditieve beperking. Assistentiehonden die mensen met psychische problemen bijstaan, worden helaas zelden vergoed. Om zeker te weten of je wel of niet in aanmerking komt voor een vergoeding, neem je contact op met je eigen zorgverzekeraar.

Soms kiezen toekomstige cliënten ervoor om een crowdfunding op te zetten. Hoewel wij je graag attenderen op deze mogelijkheid, willen wij je ook laten weten dat Stichting Dutch Assistance Dogs hier geen ondersteunende rol in speelt. Omdat dit onafhankelijk van onze stichting wordt opgezet, is het ook niet de bedoeling dat de Stichting Dutch Assistance Dogs hierbij wordt vermeld.
Zoals de naam ‘crowdfunding’ al aangeeft, probeer je hiermee geld binnen te halen bij het ‘grote publiek’. Je laat mensen weten dat je aan het sparen bent voor een assistentiehondentraject en geeft ze de mogelijkheid om een steentje bij te dragen. Er zijn diverse online platforms waarop je een crowdfunding kunt starten. Kijk goed naar de voorwaarden en welk platform bij je past.
Het voordeel van een crowdfunding is dat het laagdrempelig is: iedereen kan een crowdfunding starten en mensen kunnen zelf kiezen met welk bedrag ze een bijdrage willen leveren. Een nadeel kan zijn dat mensen niet zomaar hun geld geven. Hoe meer bekendheid je geeft aan je crowdfunding en hoe pakkender en persoonlijker je oproep, hoe meer kans dat mensen gaan doneren. Wil je liever dat mensen zo min mogelijk van jouw persoonlijke situatie afweten, dan is dit niet de beste optie.