Bodhi wants to be a Dutch Assistance Dog [7]

Gepost door: In: Uncategorized 12 nov 2017 Tags: , ,

Spiegeltje, spiegeltje…

Naast het leren van allerlei vaardigheden, bestaat de training van Bodhi uit opvoeding. Bij een hulphond verloopt dat nét anders dan bij een ‘gewone’ huishond. Omdat dat best lastig kan zijn, zeker in die heerlijke puberteit, ben ik extra blij met de trainers van D.A.D. waaraan ik ook kan vragen hoe ik dat moet uitleggen aan mijn omgeving! Waarom ben ik bijvoorbeeld niet gewoon consequent heel streng als Bodhi loopt te klieren?
Een belangrijke taak van Bodhi is ‘spiegelen’. Hij laat met zijn gedrag zien wat er bij mij gebeurt. Doordat Bodhi dag en nacht bij me is, leert hij onderscheid te maken tussen mijn normale en ‘abnormale’ ik. Ben ik bijvoorbeeld veel nerveuzer dan normaal, dan laat Bodhi onrustig gedrag zien, ben ik angstig, dan komt hij aan me trekken, en ben ik in paniek, dan gaat Bodhi blaffen. Veel van deze gedragingen zijn nog intuïtief. Gaandeweg zijn opleiding leert hij concrete vaardigheden voor dit soort situaties.


Stel, je neemt je heerlijke huishond mee naar een bijeenkomst of restaurant (eentje waar dat mag), dan wil je het liefst dat je hond laat zien dat hij goed is opgevoed, het gebeuren om zich heen negeert en gewoon rustig blijft liggen, toch? Ik betrap mezelf erop dat ik dit eigenlijk ook van Bodhi verlang. Maar Bodhi heeft helemaal geen last van die sociale normen en verwachtingen! Hij heeft er alleen maar last van als het met mij niet goed gaat. En dus springt hij soms zonder pardon op mijn schoot om in mijn gezicht te likken in de taxi of het OV, draait hij rondjes om mijn stoel en trekt mijn aandacht tijdens een cursus door op een koffiebekertje te gaan liggen kauwen, blaft hij midden in een vol restaurant, etc.
Is Bodhi dan nooit ‘gewoon’ stout? Oh, zeker wel! Net als elke hond heeft ook Bodhi grenzen nodig. Op dit moment zijn wij bezig met een aantal leuke oefeningen om zijn zelfbeheersing te vergroten. Ik zal daarvan binnenkort een filmpje maken en dat posten! Maar onze grootste uitdaging is om elke dag een stapje dichter naar elkaar toe te groeien, juist als het even niet goed gaat.