Wat zijn assistentiehonden

Assistentiehonden hebben naast het zijn van huishond nog een andere belangrijke taak. Zij ondersteunen hun baas in het dagelijks leven. Waar blindengeleidenhonden het ‘zicht’ vormen voor hun baas en signaalhonden het ‘gehoor’, zijn onze assistentiehonden er vooral om steun te bieden bij dagelijkse zaken die veel spanningen oproepen. Vaak heeft de aanwezigheid van een hond -een maatje dat niet oordeelt- al een heel positief effect. De jongeren voelen zich door hun hond gesteund en kunnen hun aandacht richten op de hond, in plaats van de situatie die spanning oproept. Daarnaast worden onze honden er speciaal voor getraind om hun eigenaar bij te staan in moeilijke situaties. Zo kan een hulphond zijn baas onder andere helpen om uit een dissociatie te komen, door intensief contact te maken. Op deze manier wordt het weer mogelijk om plaatsen te bezoeken die voor de komst van de hond vaak vermeden werden.

Signalerende functie

Assistentiehonden hebben ook een signalerende functie.
Vaak nog voordat de baas het zelf in de gaten heeft, weet de hond hoe zijn baas er emotioneel voorstaat. De hond laat dit zien in zijn eigen taal en wij helpen de jongeren dit gedrag te herkennen. Door deze vroege signalering is het voor de jongere mogelijk om maatregelen te nemen, om niet verder in een overprikkeling, dip of paniek terecht te komen. Op deze wijze wordt ook veel destructief gedrag voorkomen of beperkt.

Bijna overal welkom

Een assistentiehond (in opleiding) is welkom in openbare gelegenheden. Dit betekent dat eigenaren niet alleen in huis of tijdens het uitlaten de hulp van hun hond kunnen ervaren. Ze kunnen dit ook tijdens behandelingsgesprekken, in de supermarkt, in het ziekenhuis, op school, op het werk, et cetera. Het resultaat is vaak dat zij veel minder afhankelijk zijn van anderen en weer kunnen deelnemen in de maatschappij.